FIS Sonbahar Toplantısı sonrası Kayaklı Koşu Güncellemeleri

29 Eylül – 04 Ekim tarihleri arasında Zürih’te gerçekleşen FIS Sonbahar Toplantılarının ardından Alp Disiplini, Kayaklı Koşu ve Snowboard branşlarında bir çok farklı sonuç ortaya çıktı.

FIS Kayaklı Koşu Yürütme Kurulu ve Alt Komiteler gündemdeki çeşitli konuları tartıştı.

Waxlarda kullanılan Flor Maddesinin Çevre ve Sağlığa Zararı

Yönetim Kurulu Başkanı Vegard Ulvang, toplantıyı, Norveç Hava Araştırmaları Enstitüsü’nden Martin Schlapbach’ın waxlarda kullanılan flor tespiti konusundaki sunumu ile açtı.

Waxlar konusunu biraz açalım.

Özellikle Klasik Teknik yarışmalarında kullanılan waxlar, kayağın yokuş çıkarken geriye kaymamasını sağlayan kimyasal maddelerin bileşiminden oluşuyor.

Bir süredir waxlarda kullanılan flor maddesinin çevre ve sağlık yönünden zararı kayaklı koşu camiasında tartışılmaktaydı. Flor maddesi su ve kir tutmadığından her tip waxta sıklıkla kullanılıyor. Çevre ve sağlık yönünün yanı sıra eşit rekabetin sağlanması için waxlarda flor maddesinin çıkartılması hala gündemde.

Toplantı detaylarına dönelim.

Mevcut düzenlemelerin nasıl revize edileceğinin konuşulduğu toplantıda, florin kullanımı yasağının çok önemli olduğunu vurguladı ve tüm dünyadaki Kayaklı Koşu yarışmalarında adil ve eşit koşulları sağlamanın FIS’in görevi olduğu belirtti.

Nordic Gençler Dünya Kayak Şampiyonası Programı

Kayaklı Koşu Komitesi, Nordic JWSC organizasyonunu gelecekte daha kolay yönetilebilir hale getirmek için programın nasıl azaltılacağına ilişkin seçenekleri gözden geçirdi.

U23 yaş grubu etkinliklerinin Nordic JWSC programının bir parçası olarak kalması fikri katılımcıların ortak yaklaşımıydı. Diğer taraftan, U23 yaş kategorisinde 15 km ve 30 km toplu çıkış ​​yarışmalarını bu organizasyon dışında bırakılması formülü, finansal ve lojistik açıdan JWSC programını azaltmanın çözüm önerileri arasındaydı.

FIS Kayaklı Koşu Dünya Kupası

FIS Yönetim Kurulu Kayaklı Koşu yarışmalarında sporcuların para ödülü kazanmalarını sağlayan yeni uygulamaları faaliyete geçirmişti. FIS, önümüzdeki birkaç yıl içinde para ödüllerini peyderpey artırmayı hedefliyor. Para ödüllerinin arttırılması konusu yarışma organizatörlerinin çok hoşuna gitmese de taraflar hala en uygun çözümü bulmaya çalışıyor.

Roller Ski (Tekerlekli Kayak)

Roller Ski (Tekerlekli Kayak) Alt Komitesi, 2020 sezonu için takvim planlamasının yanı sıra Dünya Kupası kural ve düzenlemeleri üzerinde çalıştı. Denetim, kontrol ve kurallarda önemli bir değişiklik yapılmadı. Ancak, ülke federasyonlarının mevcut kuralları yorumlama sorunu beraberinde birçok soruyu getirdi.

Ski Tour 2020

İskandinav ülkelerinde yapılacak tur yarışmalarında, kurallar, başvurular, ulaşım, konaklama vb önemli düzenleme tanımları Dünya Kupası kural ve düzenlemelerine dahil edildi.

Ski Tour 2020 ile FIS Kayaklı Koşu tarihinde bir ilk yaşanacak. Kayaklı Koşu tarihinde ilk kez bir yarışma parkuru uluslararası sınırları da içerecek. 2 ülkenin sınır kapılarını aşacak 38 km’lik yarışmada, parkur ve peyzaj düzenlemeleri kesinlikle sınırlı olacak.

Ski Tour 2020 hakkında daha fazla bilgiyi skitour2020.com adresinde bulabilirsiniz.

Dünya Kupası Takvimleri

Toplantılarda FIS 2019/2020 Dünya Kupası takvimi de onaylandı.

FIS Kayaklı Koşu Takviminin onaylanan son taslağına buradan ulaşabilirsiniz.

Dünya Kupası Teknik Delege Semineri

Dünya Kupası güncellemelerini içeren Teknik Delegeleri Toplantısı 3 Ekim Perşembe günü gerçekleşti. Kurallar ve Kontrol Alt Komitesi Başkanı Karl-Heinz Lickert, Dünya Kupası Teknik Delegelerine en önemli ICR güncellemelerini aktardı.

Faruk Karataş

1987 yılında başlayan kayak macerası hız kesmeden devam ediyor. Eski milli sporcu, kayak antrenörü. Kış sporlarıyla ilgili araştırma yapmayı ve edindiği bilgileri paylaşmayı seviyor. Kayak, snowboard ve diğer tüm kış sporları hakkında kaliteli içerikler üretip insanların faydasına sunmak amacıyla kayaksever.com sitesini kurdu.

İlginizi Çekebilir

Başa dön tuşu
error: İçerik kopyalanamaz !!