Alp Disiplini kayak’ta A2 Ligi heyecanı başlıyor

Alp Disiplini Yarışmaları 15-17 Ocak tarihlerinde Erciyes Kayak Merkezi’nde başlıyor. Meyveyi sebzeyi mevsiminde yemek lazım… Sporda da mevsimine göre spor kulağa hoş geliyor.

Kış aylarının yeni yeni vazgeçilmez spor dallarından biri olan Alp Disiplini kayak, toplumun farkındalığının artmasıyla trend olmaya namzet.

Alp Disiplini, ülkemizde kayak denilince ilk akla gelen spor dalı. Türkiye Kayak Federasyonu Alp Disiplini branşında son 3 yıldır oluşturduğu A1, A2 ve U12 liglerinde yarışmalar düzenliyor.

Lig usulü başlangıçta çok sürdürülebilir gibi gelmese de gelinen noktayı görünce etkilenmemek mümkün değil. Bir üst lige çıkmak, bir alt lige düşmek ve ligde kalabilmek… Sporcuların yeni kaygısı, dolayısıyla rekabet üst seviyede.

Ligler için sporcu listeleri bir önceki sezonun toplam puanına göre belirleniyor. Bu listelere A2 ve U12 liglerine çıkabilmek için düzenlenen A ve B grubu eleme yarışmalarından sporcular ekleniyor.

A ve B grubu eleme yarışmaları geçtiğimiz günlerde tamamlandı. A2 ve U12 liglerine çıkan sporcular belli oldu. Güncel durumda 2018-2019 sezonu için A2 liginde yarışacak toplam 150 sporcu bulunuyor.

Liglere çıkış ve ligden düşüş konusunu kısaca açıklamak gerekirse;

A1 ligine çıkabilmeniz için bir önceki sezon toplam puanınızın erkeklerde 120, bayanlarda 150 altında olması gerekiyor. Sezon sonunda hala bu puanlar altındaysanız A1 liginden devam ediyorsunuz. Belirlenen puanın üstündeyseniz geçmiş olsun A2 ligine düştünüz.

Bu arada şunu da söyleyelim, puanınız ne kadar düşükse o kadar başarılısınız demektir.

A2 liginde yer alabilmek için A ve B grubu eleme yarışmalarına katılmanız gerekiyor. Türkiye Kayak Federasyonu’nun A2 ligine çıkacak sporcular için belirlediği standartlar var

Her yaş kategorisinin A2 ligine yükselmek için sporcu sayısı kontenjanı sınırlı. A2 ligine çıktınız 1 sezon yarıştınız, sezon sonu toplam puanınız erkeklerde 120,01-200, bayanlarda 150,01-230 arasında ise A2 liginden devam. Çok iyi bir sezon geçirdiniz ve puanınız A1 ligine çıkmak için yeterli ise tebrikler A1 ligine yükseldiniz. Mantıksal işleyişi gerçekten çok iyi.

Bir de U12 ligi var. Sporcuların bu lige çıkabilmesi için A ve B grubu elemelerinde in iyi ilk 5 sıralama puanına sahip olması gerekiyor. Bunun yanı sıra eleme yarışmalarının herhangi birinde ilk 3’e girdiyseniz direkt U12 ligindesiniz.

Sistem güzel, tek eksik seyirci… İnsanlar sporu nasıl takip edecek? Bu sorunu nasıl aşabiliriz konusunu ayrıca yazmak yerinde olur.

Neyse…

Erciyes Kayak Merkezi 16 ve 17 Ocak tarihlerinde kıyasıya bir mücadeleye sahne olacak. Kayseri’deyseniz bu yarışmaları kaçırmayın, izleyin derim.

Faruk Karataş

1987 yılında başlayan kayak macerası hız kesmeden devam ediyor. Eski milli sporcu, kayak antrenörü. Kış sporlarıyla ilgili araştırma yapmayı ve edindiği bilgileri paylaşmayı seviyor. Kayak, snowboard ve diğer tüm kış sporları hakkında kaliteli içerikler üretip insanların faydasına sunmak amacıyla kayaksever.com sitesini kurdu.

İlginizi Çekebilir

Başa dön tuşu
error: İçerik kopyalanamaz !!