Kayak Federasyonu Hakem Semineri düzenledi

Türkiye Kayak Federasyonu EYOF hazırlıkları kapsamında 03-04 Aralık 2016 tarihlerinde Hakem Semineri düzenledi.

Seminerin ilk günü kayak branşlarının kısa tanıtımı yapıldı ve sık yaşanılan kural ihlalleri üzerinde duruldu.

Türkiye Kayak Federasyonu Kayaklı Koşu branşı Koordinatörü Özkan Koyuncu, özellikle Kayaklı Koşu branşı klasik teknik yarışmalarında yapılan iz geçişlerinde sporcuların sıklıkla yaptığı hataları video ve slaytlar ile detaylandırdı.

Özkan Koyuncu, hakemlerin gözlemci konumunda olduğunu, yarışma esnasında sporcuya herhangi bir uyarı ya da düzeltme ihtarında bulunulmaması gerektiğini belirtti. Hakemlerden sadece kural ihlali gözlemlerini raporlamalarının kendilerinden beklendiğini vurguladı.

Kayaklı Koşu klasik teknik teknik yarışmalarında kayak izinin bulunmadığı dönüşlerde geçişlerin ve dönüşlerin ne şekilde olması gerektiği üzerine bilgiler aktarıldı.

Tüm kayak dünyasında olduğu gibi seminerin en güncel ve dikkat çeken konusu kayaklı koşu klasik teknik yarışmalarında baton boyuyla ilgili FIS’in (Uluslararası Kayak Federasyonu) son güncellemesi idi.

Bilindiği üzere FIS bu yıl klasik teknik yarışmalarında baton boyu hakkında bir düzenleme yapmıştı. Özellikle son yıllarda kayaklı koşu klasik teknik yarışmalarında fule tekniği zayıf ancak kol gücü bakımından güçlü olan sporcuların yarışmanın başından sonuna kadar çift sopa tekniği ile yarışmaları birçok itiraza neden olmuş, kayaklı koşu adımlama/fule geleneğinin ve eşit şartlarda yarışma etiğinin bozulduğu gündeme gelmişti. En fazla itirazı ise geleneksel ata sporumuz diyerek iskandinav ülkeleri yapmıştı. FIS bu itirazları değerlendirdi ve klasik teknik yarışmalarında baton boyuna bir standardizasyon getirdi.

Bu güncelleme ile sporcuların baton boyu kendi boylarının maksimum %83’ü kadar olabilecek.

Burada en önemli nokta sporcu boyunun ve baton boyunun nasıl ölçüleceği diyebiliriz. Boy ölçümleri sporcunun kayak ayakkabısını giymiş halde, batonlar ise ucundan baton elciklerinin bağlama yerine kadar olan bölümden yapılacak.

Diğer taraftan Alp Disiplini ve Snowboard branşlarında da son güncellemeler seminere katılan hakemlere aktarıldı.

Faruk Karataş

1987 yılında başlayan kayak macerası hız kesmeden devam ediyor. Eski milli sporcu, kayak antrenörü. Kış sporlarıyla ilgili araştırma yapmayı ve edindiği bilgileri paylaşmayı seviyor. Kayak, snowboard ve diğer tüm kış sporları hakkında kaliteli içerikler üretip insanların faydasına sunmak amacıyla kayaksever.com sitesini kurdu.

İlginizi Çekebilir

Başa dön tuşu
error: İçerik kopyalanamaz !!