Kayak batonu satın alırken dikkat et!

Kayak batonu neye göre nasıl seçilmeli, satın alırken nelere dikkat edilmeli?

Bu konuda derlediğimiz yazımız umarız sizin için faydalı olur.

Temel bilgilerle başlayalım o zaman

Kayak Batonunun İşlevi
Batonlar dönüşlerde denge için ve tırmanışlarda destek için kullanılır.

Kayak Batonu Parçaları

Gövde

Genellikle aliminyumdan imal edilmiştir. Daha hafif, dayanıklı ve pahalı materyellerden imal edilen çeşitler de bulunur. Gövdenin düştüğünüzde kırılmaması veya şekil değiştirmemesi için sert ve biraz esnek olması, kollarınızın yorulmaması için de hafif olması tercih edilir. Yeni başlayanlar için boyu uygun herhangi bir baton yeterlidir. Daha tecrübeli kayakçılar değişik ağırlık/dayanıklılık oranı daha iyi batonları deneyebilirler.

Kayış

Değişik kayış çeşitleri denenmiş olsa da günümüzde halen en yaygın ve tercih edilen kayışlar geleneksel bileğe geçirlilen naylon kayışlardır. Kayış, batonun düşme veya elinizden kayma durumunda sizden uzaklaşmasını önler.

Sepet

Batonun alt bölümünde bulunan ve gövdenin kar içerisine belirli bir ölçüden fazla gömülmesini engellemek görevini gören parçadır. Derin kar koşullarında daha büyük sepet, ezilmiş pistlerde ise daha küçük sepet tercih edilir. Bazı batonların değişebilir sepetleri bulunur veya ek sepetler ayrıca satın alınabilir.

Baton Boyu Belirleme/Seçimi
Baton boyunu belirlemek için kayak ayakkabılarınızla ayakta durun ve batonunuzu ters çevirip baş parmağınızın üstü sepete değecek şekilde sepetin hemen altından tutun. Bu pozisyonda dirseğiniz 90 derecelik açı yapmalıdır. Açı daha küçükse daha kısa bir baton alın, açı daha büyükse daha uzun bir baton alın.

Alp disiplini kayak batonlarının boyu sabittir. Bunun yanında iç içe geçme yoluyla boyu uzayan/kısalan bazı tur kayağı batonları da bulunur. Tur kayakçıları bu batonların boyunu tırmanışlar için uzatırken kayışlar için kısaltır.

Faruk Karataş

1987 yılında başlayan kayak macerası hız kesmeden devam ediyor. Eski milli sporcu, kayak antrenörü. Kış sporlarıyla ilgili araştırma yapmayı ve edindiği bilgileri paylaşmayı seviyor. Kayak, snowboard ve diğer tüm kış sporları hakkında kaliteli içerikler üretip insanların faydasına sunmak amacıyla kayaksever.com sitesini kurdu.

İlginizi Çekebilir

Başa dön tuşu
error: İçerik kopyalanamaz !!